Transfusionsmedicin

Hej alla fina! Det ekar tomt här inne och svaret är att det är tenta om 9 dagar. Idag hade vi vår sista föreläsning inför tentan och det är 13 områden att plugga in. Jag brukar alltid vara duktig och göra instuderingsfrågor och dylikt veckorna innan men brukar sällan börja memorera saker ordentligt förens 1-2 veckor innan. Jag har fått en fråga om vad det är för kurs jag läser just nu och den heter Klinisk medicin vid somatisk ohälsa!
 
För att kompensera för att det kommer eka tomt i ytterligare några dagar så ger jag er en länk till ett spel om blodgrupperingar som en av våra föreläsare visade oss. Det hjälpte i alla fall mig att förstå vilka blodgrupper som kan ta emot vilket blod osv. Håll till godo! (klicka på bilden för att komma till spelet).
 
 
 
 
 
 

Lite depp och inre pepp

Godkväll alla fina! Jag har varit helt slut efter praktiken därav mindre aktivitet här. Det börjar dessutom dra ihop sig till tenta med allt vad det innebär. Som grädde på moset har jag dessutom en svacka i mitt självförtroende och det sätter sig på min utbildning. Min sambo har fått ha många snack med mig det senaste för att jag inte ska hoppa av. Därför har det varit back to basics för mig den här veckan. Mer träning, nyttigare mat och mer yoga. Sånt som jag mår bra av och sånt som får mig att hitta tillbaka till min egen kärna.
 
Namaste.

En halvdag på praktiken

Ännu en dag till ända, försöker pusta ut några minuter innan jag ska börja laga mat och sen sätta mig och köra ett pluggpass. Men tänkte gå igenom vad som kan hända en dag ute i "verkligheten".
06:00 - Jag går upp.
07:10 - Jag och min klasskamrat samåker till praktiken.
08:00 - Ombytt och redo.
08:10 - Dagens första patient, en person med ett stort utslag på armen. Vi misstänker borrelia och skickar vidare till jourläkare för bedömning och ev. medicinering.
08:30 - Tar Hb (blodvärde) och glukos på en patient.
08:20 - Vi får in en patient som sökt för vad hen tror är en blindtarmsinflammation. Vi tar ett CRP (snabbsänka), Hb och ett urinprov. Pat. skickas vidare till läkare som gör en bukundersökning och konstaterar ev. njursten och skickar då en remiss till sjukhus.
08:50 - Vi tar glukos, Hb och socker på två patienter.
09:00 - Influensavaccination på två patienter.
09:20 - Omläggning av en abscess.
09:40 - Dokumentation och telefonsamtal.
10:05 - KAFFE + frukost
10:20 - Patient som ramlat och slagit i höften kommer in, tydligt hematom och en utbuktning. Patienten har svårt att stödja på benet. Vi jagar efter en läkare som kan ha tid.
10:45 - Blodprover (Hb, socker och CRP).
11:00 - Ringer ambulans för patienten som ramlat, läkare misstänker höftfraktur och vill få det röntgat.
11:10 - Provtagning (Hb, socker, CRP och urinprov).
11:30 - Hb och pulsoximetri (syremättnad) på pat.
11:40 - Omläggning av sår på två fingrar.
12:00 LUNCH
 
Och där sätter jag stopp för timrapporten ;) Eftermiddagen tillbringade jag springandes efter olika yrkeskategorier och personer och jag känner att det blir lite rörigt att ta upp här. Vill mest bara visa att det kan se så OLIKA ut vad man får se under en dag på vårdcentralen. Idag har jag hängt mest på jouren och det är alltså hit man kommer med lite mer akuta besök och därför blir det en stor variation. Imorrn blir det mer planerade besök då jag ska hänga på astma och KOL sjuksköterskan. 
 
 
 
 
 

Inställd praktik och lite tips

Idag blev det ingen praktik, de hade planeringsdag på min vårdcentral så fick en dag hemma. Tråkigt när det faller sig så men inte mycket att göra åt. 
 
Tänkte bara titta in och rekommendera en sida åt er som man som sjuksköterskestudent och arbetande sjuksköterska har mycket nytta av. Och det är nämligen Vårdhandboken. Första gången jag fick höra om den här sidan trodde jag att det var en fysisk bok som lärarna pratade om, tog faktiskt en bra stund innan jag insåg att det var en internetsida. Men men, det en superbra sida som jag använder mig av inför övning inne i våra metodsalar, examinationer och såklart praktik! Jättebra när man som mig, inte har tidigare erfarenhet av vård och vårdyrken.
 
 
 

VFU

Godmorgon! Om 45 minuter sitter jag i bilen påväg till en vecka med VFU inom primärvården (vårdcentral). Det har gått så fort! För ett år sedan var jag en supernervös t1:a som skulle ut på min första placering och nu är jag en t3:a som ska ut på den sista primärvårdsplaceringen under utbildningen. Sjukt! Dock är jag fortfarande nervös men det hör väl till?